lauantai 15. lokakuuta 2016

Respektiä


Lauantai. 
Ollaan kuun puolessa välissä. 
Ei kovin kylmää, mutta ei missään nimessä enää lämmintäkään. Leivinuuni ja takka ovat olleet toiminnassa. Joinakin öinä on jopa ollut kylmää. Monena aamuna usva on peittänyt maisemaa, ja tänään usva peitti maisemaa vielä pitkälle keskipäivään asti.
Tunnelma on ollut koko ajan kuin sunnuntaina.
Paitsi Maijulle...

" Eihän tuo nyt vielä niin kamalan kokoinen olo, että sitä pakoon kannattaisi mennä - onhan tuo traktorin pyörää vielä pienempi," minä hymyilen vastaukseksi." Enemmän kai muut vierastavat päivämäärää. Nyt on 15.10 ja nastarenkaita laitetaan vasta marraskuussa paikoilleen."



"No joo, mutta minä en laitakaan talvirenkaita itse paikalle, vaan teetän homman muualla," selitän,"Joten minusta ei olisi ollut apua. Sitä paitsi, minne aiot varastoida tuollaisia jättirenkaita, jos et renkashotellia käytä?"



"No, tuota, muualle..." yskähdän.
"Miksi ihmeessä sinulla on noin iso auto. Mistä tuollaisia edes saa? Mikset käytä vain jotain tavallista iäkästä käytettyä halpaa pientä idässä tehtyä romua, kuten kaikki muutkin naiset? " kysyn.



"Hmmm... No sinua ei voisi massaksi kutsua, vaikka omistaisit pienemmän auton... mutta ok," totean.
"Tuo tuo mieleen ajan, kun olin armeijassa, kauan sitten. Siellä oli
yksi pieni heppu, joka oli sitä mieltä, että naisia ei saa kuin autolla. Eli naiset katsovat millainen auto on ja sen mukaan päättävät kenet valita... Paras auto... Paras mies. Paitsi että tätä juttua ei oikein sinuun voi käyttää, koska et ole mies etkä edes jahtaa autollasi ketään."



"Eli sinun melestäsi statussymboolit ratkaisevat tässä maailmassa? Ne määrittelevät millainen ihminen on. Tai se millä tavalla itseään tuo esiin? Miten näyttävän statuksen omistaa?" sanon.



"Vahvin voittaa?" totean. Painan suutani yhteen." Vahvin voittaa kaikissa suhdejutuissa? No voit olla oikeassa. Tämä maailma on aika väkivaltainen paikka. Jotenkin minä haluaisin nähdä, että maailmassa olisi jotain muutakin kuin brutaalia voimaa, joka olisi se top-asia, se suuri statussymboli. Eikö viisaus tai taito voisi olla niitä symboleita, jotka ratkaisevat, eikä aina vain peloteita tai raakaa voimaa?"

Kieltämättä, Maijulla oli pointtinsa toteamuksessa, mutta onko maailma oikeasti näin yksi oikoinen. Eli vahvin on se kunkku kallion laella?

Mutta mitä voima tarkoittaa? Tarkoittaako se isoa autoa tallissa, vai tarkoittaako se ihmistä, joka katsellaan voi kaataa muita - pelkällä omalla personallaan? Miten persoonan voi nähdä symboleilla?

Mitä ovat voiman todelliset symbolit meidän maailmassamme? Minun on hyvin vaikea uskoa, että maiju olisi oikeassa. Auto on aivan liian arkipäiväinen laite kuvastamaan voimaa. Toki naisia sillä voi saada - tai ainakin se auttaa naisten luo pääsyssä. Mutta ehkä vauraus on meidän yhteiskunnassamme parempi osoitus voimasta, ja vaurauteen liittyy monia muitakin juttuja kuin auto.

Kultainen kävelykeppi voi olla paljon merkittävämpi symboli kuin auto. Se on pelkkää vaaraton keppi, mutta siinä on informaatiota paljon enemmän. Kulta merkitsee rahaa ja rahalla on tärkeä merkitys maailmassamme. Raha tuo valtaa. Eli tavallaan Maiju on oikeassa. On olemassa symboleja, jotka kertovat ihmisen asemasta. Ehkä nuo pienet viitteet ovat meille tärkeämpiä kuin ymmärrämmekään.

Mutta nekään eivät kerro mitään ihmisen personan voimasta, ja on paljon ihmisiä, jotka käyttävät vaurauden symboleja valehdellakseen rikkauttaan. Eli voiko symboleihin oikeasti edes luottaa?

Iso auto tuo respektiä ja jonkinlaista kunnioitusta. Ja varsinkin, jos itse osaa vaihtaa siihen renkaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti