tiistai 27. syyskuuta 2016

"Haluaisin ymmärtää, miksi naiset haluavat olla malleja."

"Mitä sinä mietit?" kysyy Maiju. Hän katsoo minua tiiviisti kuin yrittäisi lukea ajatuksiani.
No oikeasti hänen ei ole edes vaikea lukea ajatuksiani.

" Mietin, miksi naiset haluavat malleiksi," minä sanon.

Maiju katsoo minua. Hän ei sano mitään.

" Minä en ole koskaan halunnut malliksi. Enkä tunne ketään poikaa, joka olisi halunnut sitä myöskään," sanon. " Sinä et osaa vastata tähän kysymykseen?"

"Se on vain hienoa," sanoo Maiju.

"Mikä siinä on hienoa. Onko hienoa, saada kuvansa lehtiin? Onko hienoa olla kaikkien edessä ja koreilla? Onko hienoa saada rahaa vain olemalla oma itsensä? Vai onko siinä jonkinlainen itsensä pönkittäminen kyseessä," minä pohdin.

Maiju rypistää kasvojaan.

" Varmaan se on hauskaa, kun kaikki kehuvat ja pitävät hyvännäköisenä. Itsetunto kasvaa." Maiju sanoo.

" Ja sitten kun vanhenee ja hommat loppuvat alkaa itsetunto syöksyä lujaa alas," minä sanon. "Onko malliksi haluaminen jonkinlaista narsismia?"

Maiju ei kohauttaa olkapäitään.

"Yritin ottaa asiasta selvää. Tutkia sitä. No tutkin asiaa vain pintapuolisesti. Uskon vakaasti, että tästä on oikeasti tutkimus." sanoin.

"Luin joitakin mielipiteitä, joita löysin netin ihmeellisestä maailmasta. Naisilta oli kysytty, miksi he haluavat malliksi. Yksi oli vastannut, koska vain haluan. Mutta miksi? Mikä siinä kiehtoo?"

"Sitten löysin mielipiteen, että muoti kiehtoo. Halu kantaa kauniita kasvoja. Kertoa tarinoita ilman sanoja. Siis näytellä." kerron Maijulle.

"Jos nainen haluaa malliksi, niin haluaako hän olla näyttelijä?" katson Maijua," Sekö ajaa nuoria naisia malleiksi."

"En usko," sanoo Maiju.

"En usko minäkään," totean.

"Enemmän uskon näihin juttuihin, joissa nuorille naisille tarjotaan mallin roolimallia erilaisissa medioissa. Mallina oleminen on tosi Cool juttu. Mallina oleminen on naisen tehtävä, kun miehen tehtävä on olla jotain aivan muuta. Olla vahva, lihaksikas... Olla tosi mies. Sellainen melkein kivikautinen uros, joka on samalla viisas ja samalla kova ja vahva ja suojelee naista." tämä ajatus naurattaa minua. Jatkan kuitenkin ajatteluani:"Malliksi haluaminen olisi kulttuurillisen roolimallin toteuttamista. Tytöt vain aivopestäisiin pienestä pitäen tähän ajatteluun," mietin.

"Pitää olla kaunis!" totean. " Ja kaikki on liitetty yhteen vaatteiden kanssa ja muodin. Malli voi elää kiinni koko ajan uusimmissa vaatteissa. Tuntee erilaiset trendit," hymyilen Maijulle," Oliko tämä uskottava teoria sinusta.

" Ymmärrän kyllä tuon teorian," Maiju sanoo.

"Kun lukee amerikkalaisten tyttöjen vastauksi, miksi he haluavat malliksi, niin siellä on avainsanoja, television Top Model sarja. Miten upeeta on voittaa itselleen mallin homma." kerron," Mutta kaikessa tiivistyy yksi sana. Halu olla kaunis ja halu olla kauniiden vaatteiden kanssa tekemisissä. "

" Voikohan tämän tiivistää sanaan: halu olla pinnallinen," mietin lopulta.

"Aikamoinen yleistys," Maiju sanoo.

"Niin tavallaan se on outoa. Toisaalta naiset huutavat tasa-arvoa, mutta on asioita, joissa naiset haluavat vain olla naisia."

"Mitä tuolla tarkoitit," kysyy Maiju.

"Eläinten vallankumous nimisessä kirjassa on kohta, jossa lukee. Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia. Valtataistelu on ikusta, mutta se ei oikeastaan kuulu tähän aiheeseen. Meni sivuraiteelle jo."

"Ok," Maiju sanoo. Hän näyttää siltä kuin ei haluaisikaan ymmärtää.

"Kai naiset sitten vain haluavat malliksi, koska haluavat olla kauniita ja osoittaa muille, miten ylivoimaisen kauniita ovat. Naiset kai sitten kaipaavat oikeasti kovasti kehumista. Jos mitään muuta kehuttavaa ei ole, niin kauneudella on mukava saavuttaa kehuja." sanon," Minä luulen että kysymys on aivan tästä."

"No comment," sanoo Maiju.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti